Wednesday, March 30, 2011

Dengan Nama Allah

1 fikir 1 risau 1kerja 1 hati 1 Agama

Asalamualaikum.

1 senario berlaku dalam sebuah masjid.waktu asar.

Kelihatan seorang lelaki terkocoh kocoh masuk masjid diikuti pula oleh seorang anak muda.

Lelaki dan budak itu membetulkan kedudukan dan terus berdiri tegak dan mengangkat takbir dan terus rukuk kerana imam dalam keadaan rukuk.mereka ikut imam sehingga solat selesai.
Setelah imam memberi salam pertama lelaki itu bangun dan menambah lagi 2 rakaat.
Budak itu pula ikut imam. selesaikan solat, lelaki itu bertanya pada budak itu -

Lelaki - 'dik, adik tadi solat apa?'

Budak - 'Asar lah'

Lelaki - 'Adik tadi masbook sama ngan abang.solat tu tak cukup.Asar 4 rakaat. Adik kena tambah lagi 2 rakaat.

Budak - 'kira ok la tu! 2 rakaat pun kira saya solat jugak! tu yang kat luar tu! langsung tak solat! lagi teruk!!

Lelaki - 'erk!' sambil terkebil kebil hilang kata kata sebentar sebelum mengatur strategi.


hmmm

9 comments:

  1. salam SNT,
    tersengih CS membacanya~~~~ ;P

    ReplyDelete
  2. waalaikum salam cikgu.
    hmm memang kerja Agama kena diperhebatkan.Sudah banyak anak muda yang ada azam amal ibadat tapi ilmu tak ada. Beramal kenalah dengan ilmu... kan cikgu

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum nek..
    err...budak tu dah baligh lum tu?huhuu.. gaya cakap mcm x cukup umur lagi jee..hehee..
    mcm budak2 yang umu ajar iqra' ni bila di tanya subuh berapa rakaat? sekuat hati diorang jawab "4"..pastu siap sorang tu sambung.."eh, bukan. 5 laa"...erk!

    ReplyDelete
  4. Nenek,
    kelakar tapi tersirat dgn mesej ;P

    Nenek apa khabar?

    ReplyDelete
  5. to Yuana
    Alhamdulillah dah semakin sehat.

    ReplyDelete
  6. to umu6point
    waalaikumsalam
    Budak dah baligh dah,umur belasan tahun jugak la tu.
    sabar lah dgn kerenah anak anak ye umu he he he makin lama makin banyak pulak rakaat subuh ye

    ReplyDelete
  7. (",)lucu.
    jaga kesihatannya nenek.

    ReplyDelete
  8. :) menghiburkan!

    ade pengajaran. buat iklan kat tv best nih hehhe

    ReplyDelete
  9. Salam ziarah,menarik artikel yang di tulis.Saya menjemput saudara/saudari untuk memberikan pendapat,pandangan,komentar dan info tambahan di atas tulisan terbaru di blog saya berkaitan “Dakwaan makam Sahabat Nabi Saw ada di Malaysia”.Semoga Allah membalasi segala kebaikan saudara/saudari.Sekian,Terima Kasih.

    ReplyDelete